EN
ΕΛ
services
Περίπατος στη φύση, περιβαντολογική εκπαίδευση, θεατρικο παιχνιδι, κυνήγι θυσαυρού, γρίφοι και μυστήριο, παραδισιακά παιχνίδια

Οι μικροί αρχιτέκτονες!

"Οι μικροί αρχιτέκτονες" έχουν ως βασικό στόχο τον συμμετοχικό σχεδιασμό της αυλής του σχολείου όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας  σε κλίμακα τον προαύλιο χώρο του σχολείου τους όπως τον φαντάζονται , όπως θα ήθελαν να είναι. Οδηγός μας πάντα το παιχνίδι  
 
Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με τα εξής μαθήματα:

 • Για την Α ‘& Β’ Δημοτικού με το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος

 • Για την Γ’ Δημοτικού με το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος και των μαθηματικών

 • Για την Δ’, Ε ‘& Στ’ Δημοτικού με το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας.


 Χαρακτηριστικά προγράμματος:

 • Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από δύο Εικαστικούς κι έναν Αρχιτέκτονα διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών.

 • Απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού.

 • Οι Εικαστικοί και ο Αρχιτέκτονας παρουσιάζονται στα παιδιά ντυμένοι ως Αρχιτέκτονες και τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς Αρχιτέκτονες με καπέλα.

 • Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σκηνικό κατόψεων.


Χωρίζεται σε δύο θεματικούς άξονες

 • Tον προσδιορισμό των αναγκών της αυλής (π.χ θα θέλαμε μια τσουλήθρα)

 • Tης δημιουργίας μακέτας με απλά υλικά


Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος

 • Να γνωρίσουν το επάγγελμα του αρχιτέκτονα και να κατανοήσουν τη διαδικασία  δημιουργίας μακέτας (το δέντρο, την βρύση, το σκίαστρο της αυλής τους) μέσα από μια παιγνιώδη προσέγγιση.

 • Να εξοικειωθούν με αρχιτεκτονικές  έννοιες όπως  αισθητική, αναλογίες, αντιθέσεις (πλατύ-στενό, μέσα-έξω),κλίμακα, χωροταξία κ.α

 • Να διευρύνουν το ενδιαφέρον  και την παρατηρητικότητά τους για το περιβάλλον μέσα στο όποιο ζουν και με υπεύθυνο και ενεργό τρόπο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση του.

 • Nα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους εκφράζοντας χωρίς φόβο τις επιθυμίες τους για ένα χώρο πιο λειτουργικό που θα καλύπτει τις ανάγκες τους.

line

Science - H χώρα των πειραμάτων

Science – Η Χώρα των πειραμάτων σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. “Η Χώρα των πειραμάτων” είναι ένα βιωματικό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιδιώκει να κεντρίσει τη φαντασία και την περιέργεια των παιδιών για την επιστήμη και την επίδρασή της, στο καθημερινό τους περιβάλλον.
Παίξε με τους αφρούς του Γκάφα
Μεταμορφώσου σε μικρό επιστήμονα
Κάνε πειράματα με απλά υλικά
Διασκέδασε με τα επιστημονικά πειράματα
Πάρε μέρος στα πειράματα του dr γκαφα
Με  αφόρμηση από  το παραμύθι  «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»,
η Αλίκη επισκέπτεται τη χώρα των Πειραμάτων και γνωρίζει από κοντά  τον δρ. Γκάφα που της  παρουσιάζει εντυπωσιακά πειράματα. Μαθαίνει για τον κύκλο του νερού στη φύση,  την δύναμη του νερού και του αέρα και άλλα πολλά με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.
Χαρακτηριστικά του προγράμματος

 • “Η Χώρα των πειραμάτων” πραγματοποιείται από 2 εκπαιδευτές διάρκειας 60 λεπτών.

 • Τα πειράματα είναι προσαρμοσμένα σε δύο ηλικιακά γκρουπ στοχεύοντας στα ενδιαφέροντα των µαθητών κάθε βαθµίδας.

 • Βασίζεται σε ένα χιουμοριστικό σενάριο που παρουσιάζεται με θεατρικό τρόπο ώστε να εξοικειωθούν με τις έννοιες των φυσικών επιστημών.

 • Οι εκπαιδευτές και τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς επιστήμονες με ποδιά και προστατευτικά γυαλιά.

 • Στο τέλος μπορεί πραγματοποιείθει  ένα πείραμα διάρκειας 30’.


Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος                               

 • Να διευρύνουν το ενδιαφέρον και την παρατηρητικότητά τους για το περιβάλλον μέσα στο όποιο ζουν και μέσα από την παρατήρηση να περιγράψουν, να ερμηνεύσουν και να προβλέψουν ορισμένα φυσικά φαινόμενα και διαδικασίες.

 • Να σχηματίσουν μια αντίληψη για τις μορφές ενέργειας, τη σχέση ηλεκτρισμού και μαγνητισμού, του τρόπου διάδοσης του ήχου και της θερμότητας.

 • Να εξοικειωθούν με φυσικές έννοιες όπως πίεση, πυκνότητα κ.α.

 • Μέσα από μια παιγνιώδη προσέγγιση να κατανοήσουν ότι οι έννοιες της φυσικής και της χημείας είναι παντού γύρω μας και δεν πρέπει να μας φοβίζουν…..

line

Κουκλοθεατρικές παραστάσεις

Η Πολύχρωμη Σπείρα παρουσιάζει παραστάσεις κουκλοθέατρου σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού με τη βοήθεια γαντόκουκλων προσφέροντας ψυχικά, συναισθηματικά, νοητικά και γνωστικά ερεθίσματα. Το παιδί γίνεται ο ίδιος πομπός δημιουργίας, ελευθερώνει τη φαντασία του και βιώνει συναισθήματα έκπληξης και χαράς καθώς καθορίζει την εξέλιξη της ιστορίας.
Πάρε μέρος κι εσύ στην ιστορία
Μάθε τον λύκο να ζητάει συγνώμη
Μαγείρεψε τα παραμύθια μετην Τιτίνα Κουζίνα
Βοήθησε την Τιτίνα κουζίνα να μαγειρέψει τα παραμύθια
Φτιάξε την δική σου κούκλα ήρωα
Σώσε την χιονάτη από την κακιά μητριά
Πιάσε την πουπού πριν κλέψει τα αυγά της κότας
Βοήθα την αστερονεράιδα να σώσει τα αστερια των Χριστουγέννων
Με χειροποίητες κούκλες
Οι παραστάσεις μας

 • Μαγειρεύοντας τα παραμύθια

 • Η μικρή γενναία κότα. (Η κότα Κοκότα και η Πουπού η αλεπού)

 • Η Αστερονεράιδα & η μάγισσα Αστερορουφύχτρα


Μαγειρεύοντας τα παραμύθια:
H Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και τα τρία γουρουνάκια μπήκαν στην κατσαρόλα της Τιτίνας Κουζίνας κι έτσι οι ήρωες βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την δική τους εκδοχή του παραμυθιού.
Τα παιδιά όμως που ξέρουν τα παραμύθια γνωρίζουν ποιος λέει αλήθεια ή ψέματα.
‘Ετσι μεταμορφώνονται σε σεφ φορώντας σκούφους και ποδιές και με την βοήθεια της Τιτίνας – κουζίνας  τους δίνουν ένα μάθημα, μαθαίνοντας έτσι την αξία της συγνώμης και το σφάλμα του ψέματος.
Η μικρή γενναία κότα
Σε ένα λιβάδι, ζει η μικρή Κότα Κοκκότα και μια πανούργα Αλεπού που την έλεγαν Πουπού. Κάθε μέρα η Κοκότα γεννούσε από ένα αβγό, το βράδυ όμως η Πουπού πήγαινε και  το έπαιρνε. Κάθε μέρα το ίδιο. Ώσπου…  η κότα πήρε απόφαση, μαζί με τα παιδιά να της στήσουν μία παγίδα.
Τα παιδιά παίρνουν την ιστορία στα χέρια τους. Θα καταφέρουν τα παιδιά μαζί με την Κοκκότα να σταματήσουν την Πουπού;
Η Αστερονεράιδα & η μάγισσα Αστερορουφύχτρα!!
Η Αστερονεράιδα είναι ένα κοριτσάκι που αγαπάει πολύ τα Χριστούγεννα και αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι τα χρυσά της ρούχα που λάμπουν μέσα στο χιόνι.  Τα Χριστούγεννα η  Αστερονεράιδα λάμπει  στον ουρανό και κάνει τη νύχτα φωτεινή και ονειρεμένη.
Η μάγισσα Αστερορουφύχτρα όμως καιροφυλαχτεί και θέλει να ρουφήξει όλα τα αστέρια με την ηλεκτρική της σκούπα. Ο Αφηγητής, η Μάγισσα και η Νεράιδα σε εναλλαγές, άλλοτε σαν κούκλες και άλλοτε σαν αληθινοί άνθρωποι, συστήνονται στα παιδιά χορεύουν και τραγουδούν και όλοι μαζί ψάχνουν να βρουν τρόπους να λύσουν τα μάγια και να φέρουν πίσω τα αστέρια των Χριστουγέννων .
Οι παραστάσεις είναι αναρτημένες και στην λίστα θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
line
footer-boy
footer-girl
© 2021 Πολύχρωμη Σπείρα